Haute-Loire: ons verblijf op het plateau

Het is zondag, van Cote d’Or naar de Auvergne, en wel naar Haute-Loire. Voor ons een verrassing waar we terecht zouden komen. Via internet hebben we een gite gehuurd van een Nederlands stel. Zelf wonen ze er de helft van hun tijd en in de resterende periode wonen ze in Nederland, dat doen ze dus goed. De route van Cote d’Or naar Haute-Loire is echt mooi, we kozen er ook bewust voor om de snelwegen te vermijden, dit lukte niet in alle gevallen …. Dus weer tol betalen.

Het laatste stuk ging echt al slingerend omhoog en rond 16:00 uur kwamen we in een dorpje aan waarvan we vermoeden dat dit onze eindbestemming zou zijn, maar de gite en het adres was nergens te vinden, huisnummers hebben ze er niet en in deze periode van het jaar wonen en ook maar 5 gezinnen in het gehucht, vlakbij Cistrieres. Dan maar even bellen. Rob nam de telefoon direct op en vertelde dat we even een stukje terug moestten rijden en de volgende afslag nemen, zo gezegd zo gedaan en ja hoor, daar stond hij ons al op te wachten… yes!!

We waren aangekomen op onze bestemming en hier heerlijk 6 daagjes overnachten en de Haute-Loire onveilig maken. Rob en z’n partner wachtten ons al op met een heerlijk glas rosé. We kwamen na de lange rit heerlijk weer bij in het zonnetje met een wijntje, wat wilden we nog meer. Ze hadden er ook al rekening mee gehouden dat we geen eten bij ons hadden, we hadden wel naar supermarkten gezocht, maar die waren op zondag allemaal dicht. Ze hadden voor ons dus heerlijke spaghetti gemaakt.

Eind van de middag lekker de open haard aangemaakt, dat is wel nodig hier hoor, het koelt ’s avonds snel af en we zaten ook nog eens op een hoogte van ruim 1000 meter. Maar ohhh, wat is dit een lekkere plek op het plateau van de Haute-Loire, er komt geen auto langs, je hoort niets, alleen in de verte hoor je een koe loeien en we hoorden een paar knallen van geweerschoten, de jagers zijn op pad. Hier maken de mensen zich maar om één ding druk en dat is ‘hout’. Alles draait hier om hout, hout is de business in de bergen van de Haute-Loire en hout is ook datgene wat de mensen warm ‘hout’ in koude periodes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *