Gamay de vijand van Filips de Stoute

Wat is nu eigenlijk die Gamay druif? En ja, ik heb me bij veel terrasjes en wijnboeren laten verleiden door deze robuuste wijn. Zittend aan de keukentafel met een kop koffie denk ik haast smachtend terug  aan mijn tour de Auvergne. Over 7 weken mag ik weer en staat het gepland in de route.

Hier volgt een pijnlijk verhaal over deze mooie blauwe druif. Deze Gamay moest in het jaar 1395 op bevel van Filips de Stoute, hertog van Bourgondië, in de wijngaarden van dit hertogdom binnen 5 maanden vernietigd worden De reden hiervoor was dat de wijn van deze druif schadelijk voor de gezondheid zou zijn.

Maar die Filips deed z’n naam zeer zeker eer aan, want het had eigenlijk helemaal niets te maken met de slechte gezondheid voor de mens, iedere gamay-drinker zou dan al gestorven moeten zijn. Nee, deze stoute Filips had zo z’n eigen belangen.

De Gamay-druif (uit het plaatsje Gamay) is een vroegrijpende druivensoort welke ook nog eens grote trossen geeft en ja, dus ook een grote oogst, dit was dan ook een voordeel voor de minderbedeelde wijnboeren. Maar het hertogdom van Filips en de wijnhandelaren hadden een groter belang bij de oogst van de Pinot Noir, en ook de rijkbedeelde klant in Frankrijk en de rest van de wereld zagen liever deze fluwelen wijn vloeien in de kristalheldere glazen dan de robuuste Gamay. Onze stoute Filips was de baas van het hertogdom, dus alle Gamay moest vernietigd worden.

Maar Gamay verdween natuurlijk niet. Het verbod moest tot zeker drie keer toe herhaald worden, het laatst in 1731. Wel werd Gamay uiteindelijk in de twintigste eeuw verboden voor de wijnen van de AOC Bourgogne. Zuidelijker, in de Beaujolais, is Gamay  wel toegestaan en is daar zelfs de enige toegestane rode druif. Dus als je eens een Beaujolais aan je lippen zet denk dan terug aan het verhaal van Filips de Stoute.

Gelukkig heeft hij het niet helemaal voor elkaar gekregen overal de Gamay te laten vernietigen, anders hadden we geen Beaujolais en blij toe dat deze stouterik niets te zeggen had in de Auvergne en daar groeit dit mooie wijnstokje elk jaar nog weer en geeft naast de druif Pinot Noir gewoon een heerlijke wijn. Gebroederlijk groeien ze samen in deze streek. Ze groeien zelfs niet alleen samen in de Auvergne, in het plaatsje Saint-Pourçain-sur-Sioule wordt een heerlijke wijn gemaakt welke veel lijkt op de Bourgondische wijnen. De Gamay en de Pinot Noir zitten daar zelfs dan ook gebroederlijk samen in dezelfde fles.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *