Kaas en wijn bij de kaasboer

Met een lichte hoofdpijn en een droge mond ontwaak ik. In de verte hoor ik een haan kraaien, waar ben ik eigenlijk. Langzaam dringt alles weer tot me door. De lange reis gisteren en het overweldigende eten en de wijnen van madame Viviette waren iets te veel voor mij geworden. Ongegeneerd rek ik me uit en glij uit uit bed. Nou ja, als je het in werkelijkheid zou zien zag het er minder charmant uit dan ik nu doe voorkomen. Na een lange warme douche ben ik klaar voor onze eerste echte vakantiedag. Mijn partner zit in middels op de veranda met een kopje koffie.

Vandaag willen we een beetje rondtoeren en we laten de dag gewoon gebeuren. Uiteraard heb ik wel in mijn achterhoofd het plan ergens bij een  en wijnboer aan te kloppen. We zijn in de Auvergne.

Auvergne ligt in het hart van Frankrijk. In deze regio stilt het nog van kastelen, kerken en karakteristieke dorpjes.Ook heeft Auvergne pareltjes van wijnen. De A.O.C. Côtes d’Auvergne word in de wereld van de wijn beschouwd als onderdeel van de Loire- wijngaarden in het westen van Frankrijk in het wijngebied van Auvergne. In werkelijkheid ligt de Côte d’Auvergne echter veel dichter bij het zuiden van de Bourgogne- streek en de vallei van de Rhône. Er is zo’n 410 hectare beplant met wijnstokken. Daar moet genoeg moois tussen zitten toch?

Nog even een weetje over de druivenrassen in de Auvergne. Het zijn de blauwe druivenrassen Gamay en Pinot Noir en van de witte druifjes groeit er de Chardonnay.

We komen ’s middags aan in het plaatsje Saint-Saturnin. Het middeleeuwse dorpje  Saint-Saturnin ligt in de Puy de Dome, het hart van de Auvergne vulkanen. Het is gerangschikt als één van de “Mooiste Dorpen van Frankrijk”. Hier vinden we Alfred Clavel, maker van Saint-Nectaire, Cantal en Salerskazen. Hij heeft het erg moeilijk met de hygienische normen van de EG. ‘Men is hysterisch over Salmonella en al die andere microben en bacterien. Stadsmensen die hier komen kunnen nergens tegen. Die hebben geen weerstand. Al ze maagklachten krijgen, zeg ik ‘wacht maar twee dagen, dan gaan ze wel weg’. Gewoon een kwestie van weerstand in de maag verteld Alfred Clavel.

Alfred laat ons zijn kazen proeven en trekt er een Côte d’Auvergne rosé bij open, tering wat lekker zeg. Mijn ogen beginnen te glinsteren en dat ziet Alfred, hij schenkt nog wat bij en zet ons nog een paar lekkere stukken kaas voor. De wijn die we drinken mag niet het predikaat topwijn hebben, maar in combinatie met de de kazen van Alfred is deze slobberrosé zalig en dat in combinatie met een heerlijk zonnetje. ‘What else we need’.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *