Zomaar een proeverij

Aangekomen bij onze Chambre d’hote  pakken we onze koffers uit,  even douchen en verse frisse kleren aangetrokken.  De eigenaresse vroeg al of we iets bij haar komen drinken, daar zeg ik geen nee tegen natuurlijk. We gaan naar buiten richting terras, de zon lacht naar ons en wij lachen terug… la douce France, ik geniet.

We zitten nog niet op het terras of Viviette, de gastvrouw kom er al aanlopen, glimlachend van oor tot oor. We vallen met de neus in de boter, of beter gezegd met de neus in de wijn.  Viviette vraagt of we zin hebben in een kleine wijnproeverij. Pfffff, hoe bezwaarlijk kan dit zijn, NOT!

Ik kijk mijn partner aan, hij kijkt naar mij, bijna smekend, bang dat ik er geen zin in heb. Nou als ik ergens zin in heb op onze eerste vakantiedag is me even lekker te laten gaan. Ik plaag hem heel even, kijk bezwaarlijk, zucht een beetje, bijna kreunend … laat een stilte vallen. Ik draai mijn hoofd even weg en knipoog naar de gastvrouw, ze heeft mijn spel direct door, vrouwen onder elkaar hè. Ik draai me weer om naar mijn man die haast wanhopig wordt en roep spontaan ‘Schat, gooi mij maar vol!’  Hij laat een zucht van verlichting.

Viviette draait zich om en trippelt weg om daarna binnen een minuut weer tevoorschijn te komen met een dienblad met diverse flessen rode wijn en een paar wijnglazen. ‘Let the tasting’ begin denk ik dan.  Viviette kent mijn wijnachtergrond niet en dat hou ik ook maar zo.  De wijnen die ze ons inschenkt komen uit de omgeving en ze verteld ons in haar beste Engels de achtergrond van de wijnen en de wijnboeren die deze wijnen produceren. Slobberend en slurpend proeven wij de wijnen, uitspugen doen we even niet vandaag, morgen ook niet denk ik en overmorgen….. denk het niet.

De laatste rode wijn knalt er in, geen wonder ook. We waren al moe van de lange reis en als we dan ook direct bij aankomst zes strelende wijntjes over onze tongen laten vloeien, zijn we gevloerd. Gevloerd maar voldaan. Ook de lekkernijen bij de wijnen laten we ons smaken, ongekende kaasjes, stokbrood en flinterdun gesneden plakjes ham. Waar zijn we in godsnaam, dit lijkt wel een hemels paradijs, voelt als een droom. Overvallen door deze Viviette met haar verrukkelijke wijnen in combinatie met moeheid laat ik het allemaal over me heen komen. Morgen ga ik me wel echt verdiepen in de wijnen uit deze streek, nu alleen even genieten van met moment en van de wijnen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *