In California, they don’t make wine. They make Hawaiian Punch

In California, they don’t make wine. They make Hawaiian Pun‘.

Deze tekst is afkomstig uit de film ‘A good year’. Deze film van Ridley Scott, gebaseerd op het boek van Peter Mayle, vertelt het verhaal van Max Skinner, een gehaaide speculant die een landgoed met wijngaarden in de Provence erft van zijn overleden oom.  De film speelt zich in werkelijkheid af op Château La Canorgue in Bonnieux (Provence)

Max Skinner ( de rol wordt gespeeld door Russell Crowe) leert er onder meer Francis Duflot kennen, de licht ontvlambare wijnmaker van het domein. Francis produceert er smakeloze wijn, maar dit is een soort rookgordijn. Hij heeft een specifiek terroir waar hij de meest hemelse lekkere wijn maakt en waar menige wijnboer een moord voor zou doen, genaamd ‘Le Coin Perdu’. Een mooie quote van Francis Duflot is: ‘In California they don’t make wine. they make Hawaiian Punch’.

Elke wijnliefhebber zou deze film eigenlijk moeten zien, je krijgt zin om direct naar de slijter te gaan om deze wijn te kopen. Deze film geeft een schitterend romantisch beeld van de wijnwereld in Zuid-Frankrijk met alle geliefden die hier een rol in spelen. Op het moment suprême dat ik deze blog schrijf zit ik zelf te nippen aan een overheerlijke Merlot in de lounch van een hotel. De ober kwam zojuist naar me toe en wilde de ‘special hamburger’ bij me neerzetten, het zag er heerlijk uit, maar ik had het niet besteld. Twee tafeltjes verder zag je een man verschrikt kijken, hij zag zijn bord al bijna aan z’n neus voorbij gaan.  Attent en bloedeerlijk als ik ben zei ik tegen de ober dat ik niets had besteld en dat de man verderop waarschijnlijk zat te wachten op zijn hamburger.

Maar wat ik eigenlijk wilde zeggen  is het feit dat deze warme zalige romantische film een must is voor een romanticus, een wijnliefhebber, verliefde stelletjes, wijnboeren en sceptici.

Ook in Nederland zijn er wijnboeren met een ‘Le Coin Perdu’, maar daar meer over in een andere blog.  Ik ken een paar wijnboeren die ook wijnen maken waar je van achterover slaat en die super en competitief zijn met wereldwijnen.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *