Kennen jullie de nieuwe Privacywet al? De AVG!

Als IT-lady ben ik ook goed bespraakt en gebekt rondom Technologie en Dataprotectie! In mijn blogs zal ik dan ook het nodige vertellen over security / informatiebeveiliging en privacy, for those who concern.

De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) gaat veranderen. Dit werd al in januari 2012 door de Europese Commissie aangekondigd als General Data Protection Regulation (GDPR).

In Nederland noemen we die Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De boetes die kunnen variëren van een schriftelijke waarschuwing tot maximaal €20 miljoen. Ja, je leest het goed: een boete kan bestaan uit een bedrag van zes nullen of 4 procent van de jaaromzet.

Ik vrees dat het overgrote deel van de ondernemingen onvoldoende beseft dat de wet al bijna een jaar geleden is aangekondigd (april 2016) en in mei 2018 van kracht is. Dat is dichterbij dan de meeste mensen zich realiseren. De consequenties zijn verstrekkender dan zo maar een ‘governance projectje’, dat je bij een persoon in het bedrijf kunt beleggen en daarna klaar bent. 2017 is het jaar voor ondernemingen om hun onderneming Algemene Verordening Gegevensbescherming-compliant te maken. Wacht dus niet!

De Nederlandse Wbp gaat dus plaatsmaken voor de Europese privacyverordening, de ‘Algemene Verordening Gegevensbescherming’ (AVG). Deze verordening zal in heel Europa voor dezelfde regels rondom privacy gaan zorgen en brengt heel wat veranderingen met zich mee voor het bedrijfsleven.

Binnenkort meer over de AVG.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *